PPL nedir ?
İngilizce "Private Pilot Licence" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe'de "Hususi pilot lisansı" anlamına gelmektedir.
PPL; Hiçbir uçuş eğitimi almamış bir kişinin uçabilmesi için önce alması gereken, tek ve çok motorlu uçakların gün doğumu ve gün batımı arasında ticari amaç olmamak kaydıyla pilotluk yapılmasına olanak sağlayan bir pilot lisansı türüdür.
PPL alabilmek için gerekli olan şartlar ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Otoritesi) tarafından belirlenir. PPL kısaltmasının arkasından parantez içinde eklenen harf hava aracının sınıfını belirtir: PPL(A) > uçak, PPL(H) > helikopter vs.
PPL lisansıyla hangi uçaklar uçurulabilir?
Genel kabul gören hali ile azami kalkış ağırlığı 5,700 Kg ve altında olan ve light uçaklar ( Ultra Light Olmayan) PPL lisansı ile uçurulabilir. Bu yaklaşık olarak 8-10 kişilik uçaklara denk gelir. Ticari amaç güdülmemesi gereklidir.Kendinize ait bir uçağı veya lisansınızla kiralayacağınız uçakları uçurabilirissiniz. Örnek Uçaklar : Cesna150/152/172/182 /210 | DA20 /DA40 /DA42 Tecnam P2002JF... < 5700kg.
PPL lisansı eğitimi nedir?
Daha önce hiçbir uçuş eğitimi almamış ve pilotluğa ilk adımı atmak isteyenler için düzenlenen bir eğitim programdır. Bu programda adaylar PPL lisanslarını aldıktan sonra ticari maksat dışında her türlü tek motorlu uçakları kullanabilirler.
PPL lisansı eğitiminde görülen dersler ve girilmesi gereken sınavlar nelerdir.
010 Hava Hukuku
020 Uçak Genel Bilgisi
030 Uçuş Performansı
040 İnsan Performansı ve Limitleri
050 Meteoroloji
060 Seyrüsefer
070 İşletme Prosedürleri
080 Uçuş Prensipleri
090 VFR Haberleşme
PPL lisansı eğitiminde neler yapılmaktadır?
Toplam 110.00 saat teorik bilgi eğitimi verilmektedir.
PPL (A) kursu 35.00 saat Ç.K. (Öğretmen Pilot ile), 10.00 saat yalnız (S/S Dahil) uçuş olmak üzere toplam mimunum 45.00 (gece uçuşu hariç) saattir.
Gece uçuşu isteğe bağlıdır.
Tüm bu eğitimlerin sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 1. Teorik Bilgi Sınavı 2. Uçuş Kontrol Sınavına girilir ve başarılı olduktan sonra lisans alınır.
PPL lisansı alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?
1. 17 yaşından gün almış olmak,
2. En az Lise veya dengi okul mezunu olmak,
3. Uygun adli sicil kaydına sahip olmak,
4. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden 1. veya 2. sınıf sağlık raporu almak,
PPL lisansı yetenek testi nedir?
PPL lisansı alınabilmesi için yazılı sınav haricinde geçilmesi gereken bir uygulama sınavıdır.
Yetenek testinde adaydan;
1. Uçağı limitleri dahilinde idare edebilmesi,
2. Tüm manevraları düzgün ve tam olarak tamamlayabilmesi,
3. İyi bir havacı olarak doğru karar verebilmesi,
4. Havacılık bilgisini uygulayabilmesi,
5. Bir prosedür ya da manevranın sonucunun başarılı olacağına şüphe bırakmayacak şekilde her zaman uçağın kontrolünü elinde tutması beklenir.